söndag 20 februari 2011

SOS!

För en mindre evighet sedan köpte jag en hel kasse ullgarn i en hangarliknande marknad i Riga. Garnet är så strävt att jag kommer att få ont i fingrarna om jag börjar arbeta med det. Jag fick veta, vid ett besök på Litet Nystan i somras, att jag ska tvätta garnet för hand, först. Och visst fick jag en bra beskrivning av hur jag skulle gå till väga. Men... minns jag det nu? Nej. Just det. Det gör jag inte. Och nu har jag sportlov och tvättstugan långbokad och tänkte ta tag i mitt garntvättande...

Men kanske någon av er som snubblar förbi här vet? Isåfall får ni förfärligt gärna hiva in en liten kommentar.

Jag har tillgång till två stora, rostfria tvätthoar och jag minns så långt som att jag ska vara noga med att inte utsätta garnet för alltför höga temperaturer eller temperaturväxlingar. Men skulle jag ha tvåltvättmedel? Ylletvättmedel? Inget medel alls? Ättika i sista sköljvattnet? Hur mycket/lite isåfall? GAH!

5 kommentarer:

 1. Hur var det nu.. fick oxå tips från Litet Nystan om att tvätta garnet, Evilla, pratade vi om då. Ngn sa ylleprogrammet på tvättmaskinen, antar sedan att man kan anvädna ett milt tvättmedel av ngt slag. Jag forts hålla koll här om du får tips, köpte nämligen mera Evilla igår på Syfestivalen som ska bli en Revontuli. Ättika tror jag inte att du ska behöva, de fixerar färgen vid färgning. Lycka till med ditt garn =)

  SvaraRadera
 2. Ååå... vad jag önskar jag kunde gått på syfestivalen. DÄM att jag bor så långt bort, ibland... ;)

  SvaraRadera
 3. Jag tvättar alltid ullgarn, eftersom jag växtfärgar. Man får inte vrida ur vattnet ur garnet, bara klämma så det inte vill tova sig. Och jag använder ett tvättmedel som heter Fintvättmedel (Änglamark?) och finns på de flesta affärer, Coop mm. Det är flytande och är till för ull silke mm. Tvätta garnet i lite varmare än din kroppstemperatur, 40 grader för hand. (men inte orkar jag mäta temperaturen, man känner ju ungefär hur varmt det är)

  Det är väldigt lätt att tvätta ullgarn, de krävs oftast inte mer än att lägga ner det torra garnet i hinken med vatten och lite tvättmedel och röra runt det några varv och sedan skölja det. Jag binder om på några ställen innan så det inte blir så trassligt.

  Du kommer att märka hur simpelt det är, lycka till! =)

  SvaraRadera
 4. Glömde säga, det är om man går från till exempel 40 grader på garnet och sedan till kallt vatten direkt eller upp till kanske 90 grader direkt som garnet tovar sig. Inga snabba växlingar på temperaturer. Dock tar jag det torra garnet direkt till 40 grader när jag tvättar det, så det är ingen fara så.

  SvaraRadera
 5. Tack ni gulliga som tipsat! Detta ska gå fint! :)

  SvaraRadera