måndag 30 augusti 2010

Premiärcafé!

I mer än två år har jag tänkt på ett stickcafé här i Byn. Planerna tog fastare form i våras, vi hade ett tjuvstartscafé här hemma hos mig i juni och i kväll hade vi världspremiär!

Krångel med att få besked om lokal (vi får använda en textilsslöjdslokal och det är visserligen inte det mysigaste, men väldigt praktiskt med bra arbetsbord, bra ljus och dessutom tillgång till exempelvis symaskiner för den som känner sig hågad - och det goda fikat tar vi helt enkelt med oss!) och därmed vidhängande alldeles för sen marknadsföring gjorde att vi bara blev tre stycken - men fler har visat intresse och hade dykt upp redan i kväll om de bara hade vetat i tid, så de hade kunnat planera. Ett par manliga kollegor visade också ett visst intresse när jag satte upp anslaget i personalrummet, tidigare idag - men på min direkta inbjudan visade det sig att den ene visst skulle hem och lära katterna vissla och den andre tänkte börja träna karate...

Till att börja med kör vi sista måndagen i månaden. Jag började på en ny stickning; jag ska försöka sticka en sjal med ett enkelt spetsmönster. Det ser inte klokt ut, men maskorna stämmer när jag räknar efter så kanske behöver projektet bli större innan mönstret tar mer synbar form?

onsdag 25 augusti 2010

Alltid nåt nytt!

Idag när jag strosade omkring i sticknings- och pysselbloggosfären stötte jag två gånger på ett nytt uttryck. LYS. Måste veta vad detta betyder. Eftersom jag är the Queen of Google tog det mig fem nanosekunder att ta reda på att det betyder Local Yarn Shop. Där ser man.

fredag 20 augusti 2010

Ett projekt har nått sin destination

När jag var i Stockholm förra veckan kunde jag överraska en ung kvinna med en en tvåfärgad tubsjal i härligaste mohair, som jag blev klar med under semestern Den är jättelång i två färger och det blir ursnyggt när man viker in ena halvan under den andra.

Modellen är ännu snyggare än själva sjalen. Hon är också egentillverkad (eller... nåja... riktigt ensam om det projektet var jag förstås inte... ;-)).

torsdag 19 augusti 2010

Disciplin...

Nå. Jag försöker i alla fall. Har ett projekt till som ska avslutas. Sedan får jag börja med spetssjalen. Inte förr. Det är åtminstone min ambition. Fast... erhm... ^^

En prickasent!

Inte till mig. Till en fin väninna som jag önskar jag hade på lite närmare håll, så vi kunde ses liiite oftare. Garnet är Tee Tee Cacao Alpacka [ögle-] och eftersom kameran bor hemma hos min karl så får det duga med mobilkamera, även om bildkvalitén blir förfärligt sorglig. Det är knappt att den ljuvliga gröna färgen, mittemellan lindblom och pistage, framgår och suddigt är det också. Men den är mjuk och skön och jag tänker att den ska värma henne under höstpromenader längst västerhavets stränder.

fredag 13 augusti 2010

Förlåt!

Forgive me Father for I have sinned. Typ. Jag skulle ju inte köpa mer garn och pysselgrejer nu. Hade jag tänkt. Men jag är nog oförbätterlig.

Jag blev så himla osäker på om det där underbara blåmelerade garnet jag köpte häromdagen verkligen kommer att räcka och jag vill inte sitta med en ofärdig presentsjal och inte få tag på mer, så trots att det inte var superbilligt precis så gick jag till Litet Nystan och köpte mig ett till. Skulle det inte komma till användning till just det projektet så har jag fler...

Men samtidigt har jag gått och klurat på att virka en liten nätt trekantssjal med spetsmönster och det hängde ett par fina inspirationsexemplar i butiken. Jag brukar inte sticka spets. Nä. Nu var jag en smula mindre sanningsenlig; jag har aldrig gjort det. Flätor och sådant har jag gjort, men inte detta. Jag säger som Oscar Wilde: Jag kan stå emot allt - utom frestelser. Så där och då bestämde jag mig för att köpa garn och börja lära mig! Jag föll handlöst för ett ljuvligt rosa garn i baby-alpacka.

Till det behövde jag ju naturligtvis [Knit-Pro]spetsar i ny storlek till kabeln jag redan har...

Sedan bar det sig inte bättre än att eftersom jag ändå var i de hoodsen så knatade jag bort till Sirlig och köpte några små pärlor och grejer så jag bland annat kunde göra två supersnabba örhängen. Eller... alltså... det gick snabbt att göra dem.
(Bildkvaliteten gör det uppenbart för var och en att jag inte köpte telefonen för dess kameraegenskaper...)

Som det kan bli, va'? ^^,

onsdag 11 augusti 2010

Återbesök!

Malin är en härlig inspiratör (eller heter det "inspiratris" i femininum?)! Vi skulle ses och luncha och prata och eftersom hon är den hon är föreslog hon ett inledande besök på Litet Nystan, som alltså Marias Garn numera heter. Jag erkände att jag varit där så sent som igår, att jag fått veta hur jag ska göra med Rigagarnet (och Malin blev lite glad för hon köpte ju också garn när vi var där; det var ju - såklart! - hon som visste vart man skulle gå för att handla!) men att jag mer än gärna gick dit igen.

Jag sa att jag ju var på jakt efter ett mohairigt garn av vilket jag ska förfärdiga en sjal till min käraste kusin, på hennes 50-årsdag (nä, hon läser inte mina bloggar, så det är lugnt) men inte har lyckats hitta det rätta. Kusinen älskar blått i olika fina nyanser som himmelsblått, lavendelblått, förgätmigejblått och isblått och självklart ska sjalen vara i hennes älsklingsfärger.

Och plötsligt... så liksom låg det bara där. Det måste ju ha legat där igår också och jag måste ha varit rätt trött som lyckades missa det. Jag köpte mig en 100g-härva vilket bör räcka till det jag tänkt mig. Jag lyxade till det med ännu en virknål från Knit-Pro också. När jag ändå var i farten. En med krok i bägge ändarna (och därmed 2 storlekar i en). Tvåhundra spänn kostade garnet, vilket jag tycker är ganska mycket pengar. Å andra sidan är det ju till en älskad människa som fyller 50. Då är 200 kronor inte särskilt mycket. Kanske ska jag pimpa den med några vackra, droppformade pärlor också? Jag får se.

Mohair Fiori från BC. Ljuvligt mjukt och skönt! Tyvärr har jag bara mobilkameran med mig och den är helt omöjlig när det kommer till skärpa. Men njut av färgerna!

Att varje dag lära mig något nytt

Jag är i Stockholm nu. Det känns fint på alla de vis. Jag känner mig som hemma och det är en skön känsla. Återseenden av olika slag gör mig glad. Jag ville inte bo här - men det är ändå min stad.

Igår traskade jag på St Paulsgatan och kunde naturligtvis inte låta bli att kika in på [f d] Marias Garn. Jag köpte faktiskt inget (gör en markering i taket) men fick en trevlig pratstund med den nya innehavarinnan. Hon berättade för mig att det där dryga kilot (!) garn jag köpte i Riga förra året inte alls är dömt att för evigt vara hopplöst och motsträvigt utan att jag mycket enkelt kan få det både följsamt och mjukt - genom att helt enkelt tvätta det! Vafan? Varför har jag inte fattat det tidigare? Hon förklarade precis hur jag skulle göra och det verkar ju faktiskt tokenkelt! Sedan fick jag dessutom veta att jag kan färga det själv. I mikron! Say whaaat? Detta måste testas så snart jag är hemma i Byn igen!

Under det att jag tog min morronfix av hett Blue Java  med den obligatoriska gräddslatten i, googlade jag omkring lite och lärde mig att jag inte bara kunde färga mha t ex björkblad och svampar och vanliga färgmedel (vilket jag visste tidigare) utan dessutom med Kool-Aid!?

Det är ett av mina mål i livet; detta att varje dag lära mig något nytt. Igår uppfylldes det målet till fullo.

Idag är en ny dag - med nya lärdomar!

måndag 9 augusti 2010

Min favoritmodell

Här är han igen! Min favoritmodell. Idag är han iförd tubsjalen jag gjorde klar igår kväll. Ett härligt garn som var roligt att arbeta med. Och rätt skönt att ta fram projektet och jobba med [rund]stickor nr 15 efter de senaste dagarnas "småpillande".


(Garnet är Colinette's Mohair.)

Idag bär det av till Stockholm och jag ska påbörja en annan slags sjal, som ska bli en present till en god vän. Fyra timmars resa med tåg behöver fördrivas! Garnet är Teetee's Cacao i en milt limegrön färg, som jag "vann" på Tradera förra veckan.

Och i Stockholm blir det garnshopping (bland annat, dårå...)! WOHOO!

lördag 7 augusti 2010

Änteligen!

När jag slutade jobbet i Stockholm, i vintras, och flyttade tillbaka till Småland fick jag en rar avskedspresent av goa arbetskamraten Malin; en liten härva (50g) ljuvligt mjukt babymerino i röda nyanser (malabrigos Amoroso 157), från (f d) Marias Garn. Tunt garn som tarvade stickor nr 2. Jag bestämde direkt att det skulle bli en sjal av just den typ Malin brukar sticka och bära. Som en lååång, smal korv bara. Det tog ett tag innan jag grep mig an projektet och, sådär som det ofta brukar vara, jag har låtit den ligga alltsomoftast till förmån för andra arbeten. Men nu är den klar! FEM meter korv (eller "tarm" som en av väninnorna genast utnämnde den till...) att vira om halsen när det är lite för svalt på jobbet, framöver. YEHHEY!

tisdag 3 augusti 2010

Leverans!

Idag kom garnet jag köpte ("vann" känns liksom inte helt rätt) på Tradera. Det var nog inte billigare än om jag köpt det på Hemslöjden inne i stan, men inte heller dyrare - och nu fick jag det hem direkt i brevlådan. Av garnet ska jag sticka en mjuk, rar överraskningssjal till en kär vän.


Bilden är suddig, men den får duga. :-)